Wednesday, July 17, 2013

The Fault In Our Stars

Assalamualaikum w.b.t

A novel from John Green. Published on 10 January 2012.

Kisah novel ni tentang seorang penghidap kanser yang berumur 16 tahun, Hazel Grace Lancester, yang menghadiri sebuah support group setelah dipujuk oleh ibu bapanya. Semasa sesi di support group tu, Hazel bertemu dengan seorang lelaki hensem yang berumur 17 tahun, Augustus Waters. Sejak itu mereka berkenalan and fall in love ! You all should baca buku ni. Recommended !



I like the storyline which made me feel what Hazel felt. Bukan senang untuk nafikan kehendak takdir yang menyatakan she'll die soon. Lebih-lebih lagi, Augustus Waters had fall in love to her. Its like diorang takkan dapat bersama selamanya tapi diorang nak sangat-sangat. Bukan sekadar kisah cinta je, tapi kisah macam mana penghidap kanser menghadapi kehidupan dia sehari-hari. Devastating much :'(

Aku suka word-word yang penulis guna dalam buku ni.

"I'm in love with you, and I'm not in the business of denying myself the simple pleasure of saying true things. I'm in love with you, and I know that love is just a shout into the void, and that oblivion is inevitable, and that we're all doomed and that there will come a day when all our labor has been returned to dust, and I know the sun will swallow the only earth we'll ever have, and I am in love with you." - Augustus Waters

It seemed like forever ago, like we'd had this brief but still infinite forever. Some infinities are bigger than other infinities.




Lagi satu, ada character Peter Van Houten tu mengingatkan aku kepada coklat Van Houten. Hehehe. Ohh, dan aku dah agak dah. Mesti akan ada movie about this book. Can't wait ! Aku just nak tengok Augustus Waters je. Character dia, hensem, dia tempang sebab sebelah kaki dia terpaksa dipotong sebab kanser dia, and dia suka sangat letak rokok kat mulut dia as methaphor. Dia tak hisap rokok. Just rokok yang tak dinyalakan je. Hobi dia.


Handsome takkk?! Gila charming dia ni. Hmm, tapi dalam buku ni, sakit kanser dia datang balik and merebak kat part lain dalam badan dia. He became sick. Augustus janji akan lawan sakit kanser tu demi Hazel.

He promises to fight for her.

Tapi dia tak dapat survive and died. Dia pergi dulu sebelum Hazel. Hazel jadi heart-broken gila. *aku pun sama heart-broken*

Aku nak tunggu movie ni come out ok :)

2 comments:

  1. Oh? Ada movie ek? Mesti tengok ni! And mesti sedih ceritanya :(

    ReplyDelete
  2. Just dengar2 khabar angin je. Katanya ada. Tu baru pilih cast. Hope movie dia touche la. Baru best. Hehe.

    ReplyDelete