Thursday, June 12, 2014

Setia

Perkataan 'setia' ada maksud yang paling mendalam bagi seseorang. Ada yang jadikan setia itu sebagai tiang untuk terus berharap. Sebagai landasan untuk menjadi yang terbaik. Akan tetapi, kita tak tahu betapa sakitnya rasa itu bila diperbodohkan. This term bukan saja untuk yang bercinta dengan kekasih hati, tapi untuk yang bersahabat juga. Buanglah rasa setia tu jauh-jauh. Nasihat aku, be natural. Setia pun boleh membunuh jiwa yang bodoh kerana terlalu mempercayai. Dan bila rasa percaya itu sampai ke tahap yang tertinggi, akan datang satu dugaan yang kau sendiri tak terduga. Dengan sekelip mata, rasa percaya itu mati.

Monday, September 30, 2013

Safe Haven

Assalamualaikum w.b.t

Kali ni nak story tentang cerita Safe Haven pulak. Movie Safe Haven (2013) ni sebenarnya adaptasi dari novel 'Safe Haven' dari penulis Nicholas Sparks, kalau tak silap tahun 2012 buku tu keluar. Memang aku baca buku novel tu dulu then baru tengok movie dia tahun ni. Suka sangat sebab kisah dia best. Mungkin aku boleh ceritakan sikit. Tapi kalau nak tahu cerita penuh, sila baca yeh! Sangat best !


Aku memang suka imagine setiap part dalam novel ni. Bagi aku, baca novel Safe Haven ni lagi faham secara detail kisah dia. Tapi tengok movie je pun, rasanya boleh faham kot. Heee :) Movie tu mula dengan situasi Katie yang cuba larikan diri dari rumah selepas tertikam suaminya. Sebelum lari, dia bertekad nak warna rambut dia, and berpura-pura jadi wanita mengandung. Sebenarnya Katie selalu didera oleh suaminya itu. Suami dia 'terlebih' sayang sangat kat Katie, sehinggakan tak bagi dia kerja, keluar rumah, keluar dengan kawan, semuanya kena kongkong. Bila salah sikit je, Katie akan dipukul. Lebih teruk lagi, dia dibelasah. Apapun yang jadi, dia tetap sabar. Sebelum ni, dia dah banyak kali cuba larikan diri. Tapi mesti suami dia dapat cari sebab suami dia seorang anggota polis. 

Katie berjaya larikan diri ke satu pekan kecil, Southport di North Carolina. Di pekan kecil tu, Katie dapat tenangkan diri dan yakin suaminya takkan jumpa dia kat sana. Di sana, dia mula bekerja sebagai seorang waitress. Dia juga berkawan dengan jirannya yang bernama Jo. Jo sangat baik dengan dia dan sentiasa ada dengannya. Di situ juga, dia jatuh cinta dengan Alex, seorang pengurus kedai runcit yang mempunyai dua orang anak. Isterinya telah meninggal. 


Dipendekkan cerita, suami Katie berjaya menjejaki Katie di Southport. Suami Katie hilang pertimbangan dan berlaku pergaduhan sehingga menyebabkan kematiannya. Setelah itu, Katie berasa lega dan tidak hidup dalam ketakutan lagi. Alex pula memberikan kepadanya sepucuk surat. Surat itu adalah daripada arwah isterinya. Dalam surat itu, ada sekeping gambar. Katie dapat tahu yang arwah isteri Alex adalah Jo, yang selama ini menemaninya. Rupanya Katie je yang nampak bayangan Jo. Masa dia baca surat tu, serious aku terharu. Haha. 

And lastly, Katie and Alex live happy together :)


Wednesday, September 18, 2013

Awak percaya takdir?

Assalamualaikum w.b.t

"Awak percaya takdir tak?" tanya aku kepada seorang rakan.
"Percaya. Tapi kita jangan terlalu berharap pada takdir. Takdir boleh di ubah, dengan adanya usaha. Kita boleh mendapat takdir yang lebih baik dalam hidup kita kalau kita berusaha ke arahnya." jawab rakan aku tu.

Hari tu aku ada tanya soalan ni kepada kawan aku. Jawapan dia ringkas je. Tapi memang terkesan dalam hati aku. Aku memang anggap apa yang jadi kat aku, semuanya takdir dari Allah. Sebenarnya, aku boleh jadikan takdir aku lagi baik dari sekarang. Sebenarnya, kalau kita berusaha pasti kita mendapat kepuasan dalam hidup kita. Yang penting, biarlah perjalanan hidup kita diredhai oleh Allah.

Kawan aku ada sebut lagi, takdir yang tak boleh kita ubah hanyalah ajal. Setiap kematian telah ditetapkan oleh Allah. Tu kita tak boleh elak. Bila-bila masa je boleh jadi. Aku rasa bangga dengan kawan aku tu sebab dia memang seorang yang kuat semangat. Dia tak give up walau apepun yang jadi. Dia tetap terus berusaha untuk dapatkan apa yang dia nak. Memang dia tempuhi dugaan yang berat sangat. Kalau aku, memang aku tak mampu.

Thanks kawan sebab buka mata aku mengenai sesuatu yang bernama takdir.

Wednesday, July 31, 2013

The Notebook #2

Assalamualaikum w.b.t

Dua tiga hari terngiang-ngiang cerita ni. Sekarang, aku nak cerita sikit apa kisah The Notebook ni. A novel from Nicholas Sparks. Published on 1 October 1996. Then tahun 2004, movie dia came out. Ada jugak filem Bollywood yang adaptasi dari novel ni jugak. Tajuk dia Zindagi Tere Naam.

Kisah cerita The Notebook ni adalah sebuah cerita yang dibaca oleh Duke (Noah) kepada seorang wanita tua yang hilang ingatan..

Kisah tentang summer love Noah dan Allie. Noah budak kampung je. Allie tu orang berada. So, bila dah bercinta bagai nak rak, mak ayah Allie tak berapa berkenan dengan Noah sebab bagi diorang, Noah takda masa depan. Diorang gelar Noah sebagai 'trash trash trash' tawu. Sedih Noah bila dengar tu. Nak taknak, diorang terpaksa putus and move on. Tapi susah bagi Noah untuk lupakan Allie. Hmm. Bila dah hidup separate, Noah tulis 365 surat untuk Allie, tapi dia tak pernah balas. Mak Allie sorok surat-surat tu. Jahat!

Masa Allie jadi volunteer kat hospital, dia berjumpa dengan Lon (kekasih baru dia). Masa tu aku sedih kot sebab dia dah lupakan Noah.
Dalam pada tu jugak, Noah memang mengharap lagi kat Allie. Sampai berjanggut dia tunggu Allie. Dia nak tunaikan janji-janji dia dulu salah satunya, dia nak bina sebuah rumah besar warna putih. Rumah tu Noah buat sendiri untuk tunjukkan yang dia setia kat Allie. Mana tak terkejut Allie sebab nampak gambar Noah dengan rumah besar dia kat paper ! Then dia pergi melawat Noah. 


Then, ada konflik sikit. Allie keliru nak pilih Noah ke atau Lon. Lastly, dia pilih Noah. Ahhhhh *relieved!*
Tapi cerita dia belum habis kat situ. Part sedih bila aku dapat tau, rupanya kisah yang org tua bacakan tu sebenarnya diorang la Noah dan Allie. Allie suffer penyakit dementia dan hilang ingatan camtu la. Di sebabkan taknak memori diorang lenyap camtu je, sebelum penyakit dia makin teruk, Allie tulis semua yang mereka lalui dalam sebuah buku nota.

Dia ada tulis kat muka surat depan sekali, "read this to me, and I'll come back to you."



Hmmm, Noah memang tak putus asa bacakan buku tu banyak kali. Allie tetap tak ingat gak. Huhu. Lastly, diorang meninggal sama-sama kat atas katil hospital dengan berpegangan tangan. Ni baru namanya sehidup semati.

Bila baca kisah cinta, mesti aku rasa sedih. Tak sure sedih kenapa. Tapi boleh dikatakan memang feeling sedih sampai menusuk jantung la. Setiap orang ada kisah cinta masing-masing kan :)

Tuesday, July 30, 2013

The Notebook

Assalamualaikum w.b.t
Hari ni mood movie The Notebook
Adaptasi dari novel The Notebook dari penulis Nicholas Sparks
Cerita dia sedih :'(
Hmmm.
Tak boleh nak cerita sekarang.
Seharian mood sedih sebab movie tu.

Wednesday, July 17, 2013

The Fault In Our Stars

Assalamualaikum w.b.t

A novel from John Green. Published on 10 January 2012.

Kisah novel ni tentang seorang penghidap kanser yang berumur 16 tahun, Hazel Grace Lancester, yang menghadiri sebuah support group setelah dipujuk oleh ibu bapanya. Semasa sesi di support group tu, Hazel bertemu dengan seorang lelaki hensem yang berumur 17 tahun, Augustus Waters. Sejak itu mereka berkenalan and fall in love ! You all should baca buku ni. Recommended !



I like the storyline which made me feel what Hazel felt. Bukan senang untuk nafikan kehendak takdir yang menyatakan she'll die soon. Lebih-lebih lagi, Augustus Waters had fall in love to her. Its like diorang takkan dapat bersama selamanya tapi diorang nak sangat-sangat. Bukan sekadar kisah cinta je, tapi kisah macam mana penghidap kanser menghadapi kehidupan dia sehari-hari. Devastating much :'(

Aku suka word-word yang penulis guna dalam buku ni.

"I'm in love with you, and I'm not in the business of denying myself the simple pleasure of saying true things. I'm in love with you, and I know that love is just a shout into the void, and that oblivion is inevitable, and that we're all doomed and that there will come a day when all our labor has been returned to dust, and I know the sun will swallow the only earth we'll ever have, and I am in love with you." - Augustus Waters

It seemed like forever ago, like we'd had this brief but still infinite forever. Some infinities are bigger than other infinities.




Lagi satu, ada character Peter Van Houten tu mengingatkan aku kepada coklat Van Houten. Hehehe. Ohh, dan aku dah agak dah. Mesti akan ada movie about this book. Can't wait ! Aku just nak tengok Augustus Waters je. Character dia, hensem, dia tempang sebab sebelah kaki dia terpaksa dipotong sebab kanser dia, and dia suka sangat letak rokok kat mulut dia as methaphor. Dia tak hisap rokok. Just rokok yang tak dinyalakan je. Hobi dia.


Handsome takkk?! Gila charming dia ni. Hmm, tapi dalam buku ni, sakit kanser dia datang balik and merebak kat part lain dalam badan dia. He became sick. Augustus janji akan lawan sakit kanser tu demi Hazel.

He promises to fight for her.

Tapi dia tak dapat survive and died. Dia pergi dulu sebelum Hazel. Hazel jadi heart-broken gila. *aku pun sama heart-broken*

Aku nak tunggu movie ni come out ok :)